top of page
Ara

Kendinizi Biraz Anlatır mısınız?


Kendinizi nasıl anlatıyorsunuz? Lise ve üniversite geçmişinizden bahsedip, uzun uzun her yaptığınız işi kronolojik sırada mı anlatırsınız? Yoksa, sorunun sorulduğu ortam ve soran kişiye göre uyarladığınız versiyonlarınızdan birini mi seçersiniz? Bu soruya cevap vermenin en pratik yolu nedir? Kariyer değişikliğini özgeçmişinize nasıl yansıtacağınızı, tek paragraflık özgeçmişin nasıl hazırlanacağını ve çok daha fazlasını Out of the Box Talks serisinin 13.üncüsünde Yetenek avcısı, Esperto Executive Search Kurucusu Selma Çetinkaya Türker ile Arzu Tekir birlikte cevaplandırıyor.



Kendini daha yüksek pozisyonlarda görmek isteyen veya farklı kariyer fırsatlarını geliştirmek isteyen kişiler kendilerini anlatırken özellikle nelere dikkat etmeliler ve kendi kariyer hikayelerini özgeçmişlerini nasıl anlatmalılar?


Bu seviyedeki yöneticilerin özellikle bir yönetim kurulu, yönetim kurulu başkanı gibi kişilerle yani karar vericilerle tek görüşmede bu süreci gerçekleştirmesi gerekli. Çünkü bu seviyedeki yöneticiler 2. şansları vermezler ilk ve büyük ihtimal tek görüşmeyi çok iyi değerlendirmek lazım.


İyi bir hazırlık tabi ki şart ama bu daha önceden ezberlenmiş bir konuşma gibi değil de karşı tarafa enerjiyi daha dinamik olarak geçiren bir konuşma olması gerekli.

Ayrıca yöneticilerle görüşme talep edildiğinde ve öncesinde kimlerle görüşme yapılacağının öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belki sosyal platformlarından araştırarak karşı tarafı tanıyabiliriz.


Kendinizi anlatırken aşırı detaya girip karşı tarafı boğmamak lazım. Bunun için mülakat sürecinin ne kadar olduğunu öğrenek öncelikle kısa bir breaf ile kendinizi karşı tarafa aktarmanız ve istenildiği takdirde bunu detaylandırabileceğinizi karşı tarafa söylemelisiniz. Zamanı iyi yönetiyor olmanız çok önemli.


Kariyer değişikliğini özgeçmişe nasıl yansıtmak lazım, nasıl anlatmalıyız?


Nasıl yansıtılacağını anlatmadan önce şunu vurgulamak daha doğru olur. Bize gelen bir özgeçmişi eğer değerlendiriyorsak diğer platformlarda da kişiye ve özgeçmişine bakıyoruz. Bunlar arasında büyük farklılıklar varsa değerlendirme sürecini ona göre revize ediyoruz. Tutarlılık ve doğru beyan özgeçmişinizi değerlendiren kişiler için oldukça önemli.

Sektörel değişim insanın kendi tercihine bağlı. Bir değerlendiren olarak ben mesleklerdi ve sektörlerdeki farklılıkların kişinin kişisel gelişimine katkı sağladığını düşünüyorum.

Nasıl anlatmak lazım dendiğinde ise meraklarınızı veya neden bu yöne geçtiğinize dair kısa bilgilerle bütünlük oluşturmak gerekiyor.



Sosyal medyadaki paylaşımlarımız, başta fotoğraf-videolar, bizim kurumsal bir role uygunluğumuzda ne kadar belirleyici?


Sosyal platformları şu şekilde ayırabiliriz; bir iş için kullandığınız bir diğeri ise aslında eğlendiğiniz ve sosyal hayatımızı paylaştığımız platformlar.

Linkedin de günlük bir aktivitenizin paylaşımından ziyade kurumunuzla, işinizle, sektörle ilgili paylaşımlarınızın yapılmasının daha kurumsal bir kimlik yaratmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Bunun yanında Instagram gibi diğer sosyal platformlarda aslında sosyal ve günlük hayatınızı paylaşabilirsiniz.


Arzu Tekir de şunları ekledi;

"Kendinizi nerede görmek isteğinizle ilgili bir şey bu. Linkedin profilinizin her bir bölümümün dikkatle doldurulması gerekiyor. Çünkü Linkedin algoritmalar ile çalışıyor. Farkedilmek için SEO uzmanı gibi düşünmek lâzım.

Hedeflediğiniz şirketlerin ve yöneticilerin iş ilanlarında o algoritmalardan geçmeniz için dolu dolu bir Linkedin profili şart.

Her sosyal medya platformunda aynı profil resmini kullanmanızı ve her platformda siz kimsiniz ve ne yapıyorsunuz sorusunun cevabını tek satırda güzel bir şekilde açıklamalısınız. Unutmamak gerek; sosyal medya platformlarının hepsinde (ister kapa

lı hesabınız veya az takipçiniz olsun, ister herkese açık hesabınız olsun) paylaştığınız her şey internette kalıyor. Bu yüzden her platformu dikkatli ve stratejik kullanmanızı tavsiye ederim."

Seyircilerimizden gelen bir soru ise: Firmalar genelde maksimum 2-3 sayfalık cv içeriği bekliyor ancak psikolojik olarak onca yıllık tecrübeyi iki sayfaya sığdırmak yeterli gelmiyor, bu nedenle cv yanında ilave bir sunum paylaşılması sizce uygun mudur? ​Bu sunum ilgili değerlendiriciler tarafından sizce incelenir mi?


Bir öz geçmişe bakılma süresi 1 maksimumum 2 dakikadır. Çok uzun hazırlanmış özgeçmişlerin avantajı yok aksine dezavantajı var. Bir özgeçmişin aşırı detaylarla donatılmış olması karşı tarafı çok yoruyor. Minimize etmek lazım, zaten mülakat sırasında geri kalan detaylar sorulur ve anlatılır. Özgeçmiş dediğimiz şeyin mümkün olduğunca sade ve yalın olması gerekir.


Peki bir konferansta, ya da kısa görüşmeler sağlayabileceğimiz ortamlarda yani genel tabir ile asansör konuşmasını nasıl yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz?


Genelde herhangi bir konferansa katıldığımızda benim gözlemim öncelikle tanıdık bir yüz aradığımız. Ve o tanıdık yüzü bulunca yanına gidip bütün konferansı o tanıdığımız kişi ile geçirip tanımadığımız insanlarla network yapmaktan çekindiğimiz. Bu yapılan en yanlış şeydir. Kendi çevremizin dışına çıkamamış oluyoruz.


Arzu Tekir ekledi:

“Ağlara takılmayın ağ geliştirin. Zamanı akıllıca kullanın. Bu sebepten dolayı bu tarz etkinliklere gitmeden önce hazırlık yapılmasını doğru buluyorum. Neden gidiyorum, ne hedefliyorum, en az kaç kişiyle tanışmalıyım gibi soruları konferans/etkinlik öncesi cevaplayın.”

Asansör konuşması (elevator pitch) dediğimizde ise çok kısa bir sürede kendinizi karşı tarafa en etkili bir biçimde aktarmak. Asıl amacı konuşma bittiğinde sizi daha fazla merak edecek şekilde bırakmaktır.


Programın devamında Farklı gruplar ve amaçlar için özgeçmişinizi, yaptıklarınızı özetlerken neleri değiştirip vurgulayabilirsiniz, Konuşmacı olarak davet edildiğiniz etkinliklerde özgeçmişinizi nasıl hazırlamalısınız gibi bir sürü soruya cevap verdiği doyurucu bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşağıdan izleyebilirsiniz.


Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram veLinkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box Talks YouTubeprogramlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.


İyi haftalar.


bottom of page