top of page
Ara

Küçük bir jest herşeyi nasıl değiştirdi?

Yaslanın geriye, kahvenizi elinize alın…



2017 yılı Mart ayı, Kadınlar Günü yaklaşmakta. Kadın emekçileri anma günü bir reklam kampanyası olarak tüketimin pompalandığı, asıl konunun gözardı edildiği bir gün haline gelmiş. 


Bense o günlerde ekibime yakında işi bırakacağımı söyleyeceğim, bir süre yurtdışından işleri takip edip, arada gelip gideceğimi. 


Yorgunum. Hep aynı şeyleri yapıyormuşum gibi hissetmekten, tekrara düştüğümden, o günlerdeki karmaşadan, herkesin, kendimin gerginliğinden yorgunum. Sürekli iş seyahatlerinden de yoruldum, değişikliğe ihtiyacım var. Üstelik, bitmek bilmeyen kadına şiddetten bıkmış, televizyonlarda, reklamlarda gördüğüm iki yüzlülükten öfkem kabarmış durumda 8 Mart yaklaşırken.


Önce, 7 Mart gecesi, iş arkadaşım Tina Duong’un cesaret veren Heykeltraş Kristen Visbal’ın Fearless Girl, korkusuz kız heykelinin fotoğrafını iliştirerek yolladığı mesajını okudum: Stay fierce and fabulous! Your power and impact is felt more than you may even realize. Bazen 'o mesajı' almaya, size iyi gelecek sözleri duymaya çok ihtiyacınız vardır. Bu da onlardandı...


Korkusuz ve muhteşem kal! Gücün ve etkin, sandığından daha fazla hissediliyor.

Zaman ilerliyor ve aynı gece başka bir sürpriz email alıyorum. Sevgili Ahu Serter de Dünya Gazetesinin haber dosyasını yolluyor; Türkiye’nin cesaretini yükselten kadınlar listesine beni de önermiş, gazetenin görselini paylaşmış. 




8 Mart 2017 Kadınlar Günü sabahı ofise gidiyorum. Bir çicek geliyor adıma. Üzerinde gönderenin ismi yazıyor ancak soyad yok. Kartın üzerinde şu yazıyor:


“Some people change your life forever. Kadınlar günümüz kutlu olsun.”

Kimden geldiğini araştırırken, hiç karşılaşmadığım ancak instagramdan beni takip eden Sevgili Elif Uzun’un yolladığını öğreniyorum. Öyle bir influencer durumum da yok oysa sosyal medyada. Nerden tanıdı, nereden buldu beni, nasıl hissetti...“Sadece sizi mutlu etmek istedim." diye cevap veriyor teşekkür mesajıma. Çok yorgunum, kafam planlar yapmaktan şişmiş durumda ve evet, çok mutlu oldum hakikaten.


İlk kez o yıl, o gün Kadınlar Günü benim için anlam kazanmış oldu, bana çok iyi gelen sürprizlerle çok mutlu olduğum Kadınlar Günü’nde. “Değişimleri başlatmak üzere kararlar almışken bu bir işaret mi acaba? Bir şey yapmalıyım! ” Derken iş hayatında kadınların kendine güvenlerini artıracak, kariyerlerindeki dönüşümü istedikleri gibi kurgulamalarına yardımcı olacak, farklı kadın hikayelerinin de içtenlikle paylaşıldığı, ilham, cesaret ve güç vermesini arzu ettiğim bir rehber kitap yazma fikri aklıma düştü. 


Aradan üç yıl geçti. Pek çok şey oldu, yeni şeyler başladı, bitti, yeniden yenileri gelişti… Velhasıl çok şey değişti yaşamlarımızda. Duymaktan bıktık, pandemi girdi hayatımıza.


Kitabımı bitirdim. (Güncelleme: Şimdi Senin Zamanın Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı Mart 2021 de Elma Yayınevi tarafından yayımlandı.)


Kitabı bitirdikten sonra deneyimlerimi paylaşmanın bir yolu olarak, eve kapanmanın da etkisiyle nasıl faydalı olabilirim, yazmanın yanında yayınlanma süreci var ne yapsam diye düşünürken, kitabın da ana konusu olan başlıklarda bir eğitim programı tasarlamaya karar verdim.
Sonra bunu platforma dönüştürmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm, farklı işbirlikleri de geliştirerek bunu bir sosyal girişime dönüştürmeye karar verdim. Sadece benim sunduğum eğitimler olmayacak. İşbirlikleri ile platformu güçlendirmeyi hedefliyorum. 

Sosyal Girişim olarak Kariyer Dönüşüm Akademisi


Eğitimlerden (Şimdi Senin Zamanın -21 Günde Kariyerini Dönüştür ) sağlayacağım gelirin bir bölümünden geliştireceğim kaynakla, Amerika’da yaşayan Türklerin desteği ve çeşitli fon kurumlarıyla da görüşüp fon geliştireceğim. (güncelleme 4 Mart 2022: planım 2022 son çeyreğine kaydı. Şimdilik eğitim satış gelirleriyle bireysel olarak burs veriyorum.)


Özellikle bilim ve teknoloji alanında yüksek lisans ve doktora yapan belki bu arada geliştireceği fikri bir girişime dönüştürmek isteyecek gençlere burs sağlamak, kaynak yaratmak istiyorum.

Siz de takip ediyorsunuzdur; bilim ve teknoloji alanında söz sahibi büyük kurumların ve belediyelerin yarışmalarda ödül olarak verdikleri teşvik rakamları çok küçük, bu şekilde teknolojide bir yere gelemeyiz. Kendi adıma sorun gördüğüm bu konuya böyle bir katkıda bulunmayı planladım. Fon geliştirme tecrübem olduğu için belli bir aşamaya geldikten sonra neler yapabileceğimi biliyorum. Gelecek yılın başında bursla ilgili olarak bir danışma kurulu oluşturacağım ve eğitimleri İngilizce vermeye başlayacağım. (güncelleme 4 Mart 2022: planım 2022 ikinci çeyreğine kaydı İngilizce eğitimler).Gelecek yılın sonbaharında da ilk bursiyerlerimizi belirlemiş oluruz sanıyorum. 


Kitap, eğitim programı  ve sosyal girişimle neyi hedefliyorum?


Özetle yazdığım kitapla kadınların cesaretle iş hayatında başarılı olmalarını sağlayacak adımları atmalarına sağlayacak bir rehber oluşturmayı, Kariyer Dönüşüm Akademisi ile profesyonellerin ve girişimcilerin istedikleri değişim öznesi olmaları için profesyonel gelişimlerine katkıda bulunmayı ve geliştireceğim kaynakla da gençlere yol açmayı hedefledim. 


Kıssadan hisse

Hadi durmayın, siz de çabasını gördüğünüz, motivasyonunun düştüğünü farkettiğiniz veya çalışmalarını takdirle takip ettiğiniz bir arkadaşınıza, belki de hiç karşılaşmadığınız birine, bir jest yapın!

Kim bilir, sizin gönderdiğiniz bir destek mesajı ve yaptığınız tatlı bir sürpriz neleri başlatacak, neleri değiştirecek o kişinin yaşamında! 


 Sevgili Elif Uzun, Ahu Serter ve Tina Duong’a en içten teşekkürlerimle…

 Not: Bu yazıyı ilham alacağını düşündüğünüz arkadaşlarınıza iletmekten çekinmeyin.


Sevgiler,

Arzu 🌎


---Arzu Tekir İş stratejisti olan Arzu Tekir, stratejik planlama, iş geliştirme, stratejik ortaklıkların kurulması ile büyük ölçekli kamu ve özel sektör projeleri için fon ve yatırım geliştirme konularında iş tecrübesine sahiptir. Amerika’da yerleşik Urbanite Venture danışmanlık şirketinin kurucusu olan Tekir, urban tech ve immersive tech şirketlerine büyüme stratejisi, iş geliştirme ve yatırım/fon geliştirme alanlarında danışmanlık hizmeti vermektedir.


Kariyerini dönüştürmek, iş yaşamında kendilerini mutlu edecek yolları bulmak isteyen kadınlara ilham, cesaret ve güç vermeyi hedeflediği kitabı, Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı, 2021 yılında Elma Yayınevi tarafından yayımlandı. Şimdi Senin Zamanın 21 Günde Kariyerini Dönüştür™️ başlıklı eğitim programını tasarladı, ilk sosyal girişimi Kariyer Dönüşüm Akademisi'ni kurdu.


Kariyer Dönüşüm Akademisi ile profesyonellerin ve girişimcilere krizlere dayanıklı güçlü bir kariyerin yol haritasını, tasarladığı Şimdi Senin Zamanın 21 Günde Kariyerini Dönüştür™️ online eğitim ile sunmakta, eğitim satışlarından elde ettiği gelirle, imkanları kısıtlı olan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs sağlamayı amaçlamaktadır.



bottom of page