top of page
Ara

Yeteneklerinizi işe çevirmenin tam zamanı!


Kendi kendine kurumlaşmak nedir? Nasıl olur? Bilgi ve tecrübenizi hangi şekillerde, nasıl işe dönüştürürsünüz? Yeteneklerinizi işe nasıl çevirisiniz? İki eski iş arkadaşı, Arzu Tekir ve Eğitmen, Stratejist Melda Göknel Out of the Box Talks serisinin 12. bölümünde cevaplıyor.



Yetenek, beceri ve yetkinliklerin anlamları birbirine karışmış durumda sen bu ayrımı nasıl yapıyorsun?


Yaratıcılık ve yetenek dediğimizde insanların aklına hep elit bir aktivite gibi geliyor. Bale yapmıyorsanız veya obua çalmıyorsanız yeteneğiniz yokmuş gibi düşünüyorsunuz.


Yetenek aslında kendi fark ettiğiniz bir şeyi bir eyleme ve ürüne çevirebilmektir.


Örneğin siz piyasada insanların çayla beraber kurabiye yediğini görüyorsanız ve siz lezzetli bir kurabiyeler yapıyorsanız yeterince yeteneklisinizdir.


Yeteneği eyleme çevirebilmek ve bundan iyi bir sonuç almak için beceri setlerinizin olması gerekiyor. Becerikli olmak ise o kafanıza koyduğunuz şeyi disiplin içinde ve deneme yanılmalarla mükemmelleştirerek ortaya koymaktır.

Örneğin dolabı açtığınızda pekmez, soğan, irmik gibi birbirinden bağımsız malzemelerin olduğunu görürsünüz bunlarla ortaya yenilebilecek bir şey koymak bir yetenektir, çünkü yaratıcı düşünce ve bağlam kurma becerisini gerektirir. Beceri seti ise bunları hangi oranlarda koyacağınızı bilmektir, çünkü deneyim gerektirir.


Yetkinlik ise teknik bir konudur. Eğitimle sağlanabilir, örneğin Excel bu şekilde kullanacak dendiğinde konuyu anladıysanız, özenliyseniz ve dikkatliyseniz bu yetkinliği kazanabilirsiniz.


Yetenek, içinde yaratıcılık olan bağlantıları fark ettiğiniz size özgü bir şeydir.
Beceri, disiplinli ve metodojik bir şekilde geliştirebileceğiniz bir şeydir
Yetkinlik ise uygulamayla beraber sahip olabileceğiniz bir şeydir.

Arzu Tekir:

"Amerika’ya taşındıktan sonra fark ettim ki farklı gelir kanalları aslında sahip olduğunuz çekmecenizdeki şeyleri tekrar kullanarak oluşturulabiliyor.
Benim önereceğim şey farklı gelir kanallarını her zaman geliştirmek ve onları bir tarafta tutmak. Özellikle ekonomik krizlerin sürekli gözümüzün önünde olduğu bir yerde yaşıyorsak.

Peki sence ne tür işler ve yetenekler işe dönüştürülüyor?" sorusunu yöneltti.


Ben ilk başta değişim dönüşümden bahsetmek istiyorum.


Dönüşüm sadece kariyer anlamında değildir. İnsanlığın izlemekten en çok hoşlandığı şeydir dönüşüm. Örneğin bir kahramanın yolculuğu hepimizin merak ettiği bir dönüşümdür.


Değişim dönüşümün en önemli adımı niyettir. Neye ilginiz varsa ne kafanıza takıldıysa baştan savmak yerine, bununla ilgili bir şeyler yapma niyetiyle başlar değişim dönüşüm. İster kilo vermek isteyin, ister dans etmeyi öğrenmeyi isteyin, ister kariyerinizi değiştirmeye karar verin.


Benim hikayemde ve deneyimlerimde gördüğüm ise insanın kendisinde bir rahatsızlık hissetmesiyle başlar. Bu rahatsızlık sizi değiştirmeye ve dönüştürmeye iter.


Dönüşümümüzü başlatırken birden fazla soruya cevap vermeliyiz. Başkasının benden iyi yapamayacağı neyim var, yeteneklerim neler, becerilerim neler, kimlere ulaşabiliyorum, bir iş kurarsam ne kadar yatırım alabilirim, kurumlarla nasıl ilişkiler kurabiliyorum gibi soruların cevaplarını sadece aklımızdan geçirerek değil mutlaka yazarak toplamalıyız.

Kariyerimi dönüştürmek istiyorum bir niyetken, Kariyerimi dönüştüreceğim bir akittir.

Gelir kanallarını oluşturma noktasında sen neler söylersin?

  • Uygun koşulları beklemeyin (uygun koşullar hiçbir zaman tam olarak oluşmaz)

  • Küçük küçük başlayın (birden 10k üzerinden 100k kazanç kazanma olasılığı çok düşük)

  • Kendi hayal ettiğiniz veya dönüşmek istediğiniz işle veya durumla ilgili bir çevreye entegre olmaya çalışın.


Programımızın devamında Arya WIP Genel Koordinatörü Deniz Öztürk’ü de Arya’yı anlatması için kısa bir süreliğine ağırladık. Ayrıca baştan sonra bir şirket nasıl kurulur, nelere dikkat etmek önemli gibi soruların cevaplarını da yayınımızda bulabilirsiniz. Aşağıdan izleyebilirsiniz.


Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


Kariyer Dönüşüm AkademisiInstagram veLinkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box TalksYouTubeprogramlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.


İyi haftalar.


bottom of page