top of page
Ara

KOÇLUK NEDİR, NE DEĞİLDİR?


2020'nin son aylarını tamamlarken yeni yılda yeni hedeflerinize ulaşmanızı, 2021'e etkili planlarla hazırlıklı ve güçlü girmenizi sağlayacak, ilham veren kariyer dönüşüm öyküleri ve deneyim paylaşımları ile motivasyonunuzu, üretkenliğinizi yükseltecek Out of the Box Webinar serisinin ikincisini Co-Active Coach Ürper Ütük ile 8 Aralık’ta gerçekleştirdik.


Ürper Ütük; Koçluk Nedir? Ne Değildir? Executive koç, kariyer koçu, business ve business consulting koçluk ve aralarındaki farklar nelerdir? Bu ayrımlar neye göre yapılmaktadır? Profesyonel hayattan koçluğa geçiş süreçleri nelerdir? Koçluk hizmetleri verilirken network paylaşımı yapılıyor mu? Bu ve benzeri birçok sorunun cevabı hakkında paylaşımlarda bulundu.


Öncelikle koçluğun; kişisel, profesyonel geliştirme ve değiştirme yolculuğu olduğunu, kendini bulma ve güçlü sorular sorarak ilerlemenin doğru bir koçtan beklenen özellikler olduğunu vurguladı. Kendi yorumunu katarak bir koçluk ayrımının olmadığını, mesleklerin içine yerleştirilmiş koçluk tanımlarının dışında, çalıştığınız sektör ve kişi bazlı uzmanlık alanlarından, çalışma kaynaklı da olabileceğini söyledi.


Koç olmak için insan kaynaklarından geçmiş olmak gerekmediğini, farklı profesyonellerin de bu eğitimleri alabileceğini, başta kendisinin de ön yargılı olduğunu ve sürece dahil olduktan sonra fikrinin değiştiğini anlattı.


Koçluğun Türkiye’de bir meslek ve gerektirdiği yetkinliklerin olduğunu, kendisi de eğitim arayışı sırasında bu yetkinlikleri verebilecek Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC) gibi akredite kurumlardan seçim yaptığını, farklı ekollerin olduğunu, farklı metodolojilerin uygulandığını, içerikler olarak yaklaşımların farklı olduğunu fakat bir koçta olması gereken yetkinlikleri oluşturduğu için tercih sebebi olduğunu belirtti. Koaktif koçluğu seçmesinin sebebi olarak ise olma ve yapma durumunu eşleştirmesinden dolayı olduğunu belirtti.


Koçluk hizmeti almak isteyen bir kişinin koçta araması gereken yetkinliklerin; etik ilkeler doğrultusunda ve akredite olmuş kurumlardan seçim yapılması gerektiği, koçluk hizmetinde koçun ve kişinin ilişki tasarımı yapması ve süreç ilerlemediği takdirde sonlandırılabileceği üzerinde bilgilendirmeler yaptı.


Değişim ve dönüşümün kişiyle bağlantılı olduğunu, koçun ise bu dönüşüm için tüm metodolojileri hayata geçirdiğini vurguladı. Koçluk hizmeti almak isteyen bir kişinin bu hizmete ihtiyacı var mı? Dönüşüme hazır mı? Bu dönüşüme istekli mi? Şeklinde soruları önceden kendisine sormuş olması gerektiğine değindi. Kişinin bu koçluk hizmetinden beklentilerinin neler olduğunu? Koç ona istediği hizmeti verebilecek mi? Sorularını sorarak bu doğrultuda ilerlemesi gerektiğine ve bir koçun başarısının da kişinin farkındalığının arttırılmasında ve ona yeni bakış açıları kazandırmada oynadığı rollerin ve kişinin aldığı kararların sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğinin önemini belirtti.


Son olarak, 2021’de kariyerlerini dönüştürmek isteyen kişiler için belirsizlikle savaşmayı bırakmak, teknolojiyle uyumlanmak, dönüşüme ve değişime direnmemek, anın bilgeliğine güvenmek ve anda kalmak tavsiyelerinde bulundu.


Yayını izlemek isterseniz buraya tıklayın.


İpek Nefin Tekir

Stajyer, Kariyer Dönüşüm Akademisi

****

Kariyer Dönüşüm Akademisi Hakkında

Kariyer Dönüşüm Akademisi olarak; sunduğumuz eğitimler, etkinliklerimiz ve hazırladığımız rehberlerle, ne istediğini bilen profesyonellere ve girişimcilere kariyerlerini dönüştürmelerine, öz güvenle yola devam etmelerine ve işlerini büyütmelerine yardım ediyoruz. 21 günde kariyerinizi nasıl dönüştüreceğinizi, hayal ettiğiniz işi yapıp, hak ettiğiniz geliri nasıl kazanacağınızı siz de öğrenin. ⠀⠀



bottom of page