top of page
Ara

Fark Yaratan Ağlar, İşbirlikleri, Topluluklar nasıl oluşturulur?

Network for change (değişim, fark yaratan ağ) nedir, Amerika ve Türkiye’yi karşılaştırdığımızda networkingte, yaklaşımlarda kültürel farklılar nelerdir konularında konuştuğumuz Out of the Box Talks serisinin 7.sini TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak ile gerçekleştirdik.


Network for change (değişim, fark yaratan ağ) nedir?


Network for change fark yaratmak için fark yaratan kişilerin bir araya gelip, o fark için networklerini kullanmaya çalışmak adına aldıkları bir aksiyon. Hepimiz birer fark yaratanız ve kendi etki alanlarımız var. İşte bu etki alanlarını birleştirdiğimizde, aslında kolektif olarak yola çıktığımız zaman etki alanlarımızı üst üste koyabildiğimiz zaman birleştireceğiz.


Amerika ve Türkiye’yi karşılaştırdığımızda networkingte, yaklaşımlarda kültürel farklılar nelerdir? Bir topluluk oluştururken olmazsa olmaz, yapılması gerekenler nelerdir?


Topluluk oluşturmanın aslında dinamikleri çok farklı Amerika’da bir sürü yerden gelen bir sürü topluluğun olmasından kaynaklanan bir hızlı hareket kabiliyeti var. Herkes networking' i çok önemsiyor, yatırım yapıyor, bir etkinliğe kart alıp vermek için geliyor. Türkiye’de bakınmak gerekiyor, gözlemlemek gerekiyor ki çok üzün süre gözlem süresi var, bir şeye ait hissetmek için. Bu konuda biraz çekimseriz. İlişki kurma kodları da çok farklı Türkiye’de çok daha bireysel. Kadın erkek arasında fark her yerde var ama Türkiye’deki kadınla yurtdışında yaşayan kadının da iş dünyasında network etme kodları farklı, uzun süren Amerika maceramdan sonra Türkiye’de elbette zorlandım.


Turkish Win’in kuruluşunda iş birlikleri geliştirirken nelere dikkat ettiniz, hangi iş birlikleri verimli oldu?


Kadın hakaretinde gerçekten uzun dönemde Türkiye’de bir olgunluk oldu.

İş birlikleri kurmada olmazsa olmazlardan ilki değerler, iş yapma şekli ve yaklaşımındaki değerlerimiz aynı set mi diye bakarım. Bir iş birliğinde amaçlarımız %100 örtüşüyor olsa bile değerlerimiz ortak mı diye bakarım. Karşılıklı iyi bir şekilde ilerleyebilecek miyiz o kazan kazan durumunu yaratabilecek miyiz ona bakıyorum.


Bugün başlayacak bir sosyal girişimciye Melek Pulatkonak’ın önereceği ilk üç şey ne olur?


Sosyal girişim kuracaklarsa ,bunun normal bir girişimden hiçbir farkı olmadığını kabul etsinler. Eric Ries ' ın Yalın Girişim kitabını okumalarını öneririm..

1) Bu gerçekten bir girişim gibi diyerek müşteri kim, kime fayda sağlıyor, parayı nereden kazanacak, sürdürülebilirliğini nasıl sağlayacak gibi soruları cevaplayıp, bakkal hesabını yapmak gerekiyor.
2) Sosyal etkinizi nasıl ölçeceksiniz bunu öğrenmelisiniz. Ashoka’nın çok güzel eğitimleri var internette onları izleyebilirsiniz ve kurguda bunu iyi bir şekilde işlemelisiniz.
3) Son olarak tabi ki takım. Her şey iyi bir takıma bağlı takımınız nasıl, danışmanlarınız nasıl, nasıl birliktelik sağlayacaksınız gibi sorulara cevap vermeniz gerekiyor.

Oluşturduğumuz topluluklarda, topluluk üyelerinin ilgisini ve katkısını canlı tutmak, etkileşimi arttırmak için yapılması gerekenler neler?


Bizim hala öğrendiğimizi düşünüyorum. Ama öğrendiğimiz şeylerin başında şu geliyor,bir kişinin bir topluluğa ait hissetmesi için bazı kişiler görev almak istiyor, onlara yer açabilmemiz lazım, bazı kişiler öğrenmek istiyor, onlara içerikle farklı aktivitelerle öğrenme alanı açabilmeniz lazım, bazı kişiler topluluğun ne yaptığını biz ne yapıyoruz sorusunu öğrenmek istiyor, onlara nedeni daha iyi anlatmak gerekiyor.


Dolayısıyla topluluğun içinde farklı personalarımız var, onların farklı ihtiyaçları var, o farklı ihtiyaçlara göre onlara yolculuklar tasarlayabilmek, topluluğun

uzda aktif olmak isteyen kişiye göre yer açabilecek alt yapınızın, teknolojinizin olması, bu fark yaratmak isteyenler görünür kılmak isteyenler için farklı alan açabilmeniz, izlemek isteyenler için izleyebilecekleri alan açabilmeniz, yani topluluğun içindeki farklı personaları tatmin edebilmeniz gerekmektedir. Bu bir yolculuk ve bunun herhangi bir ürün tasarımından hiçbir farkı yoktur kısacası.





Programımızın devamında Kariyerinin ilerleyen dönemlerinde veya uzun süre ara verdikten sonra tekrar iş yaşamına dönmeye karar verenler, emeklilik döneminde olup bilgi ve tecrübesini paylaşmak isteyenler neler yapabilir, işbirliklerinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi soruları cevaplıyoruz siz de izlemek isterseniz linki aşağıda.







Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram ve Linkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box Talks YouTube programlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.






Comments


bottom of page