top of page
Ara

YouTube'da Nasıl Farkedilirsiniz?


Yeni yılda YouTube'da kanal açmayı planlayanlar, video içerik üretmeyi, kanallarını doğru stratejilerle büyütmeyi isteyenler buraya!

Video içerikler, infomerciallar artık pazarlama stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası, Youtube kişisel markanızı oluşturmak, sahip olduğunuz kişisel veya kurumsal markayı güçlendirmek için önemli bir mecra. Peki Youtube de nasıl fark edilirsiniz? bu konu ve daha birçok konuyu eski Google çalışanı, Get Found Lab Kurucusu ve CEO'su Berna Akın Eriş'ten öğreniyoruz.



Siz YouTube’de büyümek isteyen şirketlere kişilere stratejik olarak danışmanlık veriyorsunuz. Yani diğer sosyal mecralar bunun içinde dahil değil mi?


Evet ben YouTube’de büyümek isteyen markalara stratejik olarak, SEO olarak ve içerik üretmesine yardımcı olarak danışmanlık veriyorum.

Diğer sosyal mecralarda da danışmanlık verip dijital pazarlama uzmanı olarak kendimi tanıtmayı düşündüm çünkü iş potansiyeli daha çokmuş gibi geliyor insana fakat çok fazla dijital pazarlama uzmanı var ve insanların aklına net bir tanım gelmiyor. Dijital pazarlama deyince SEO’su var, sosyal medyası var, Google reklamları var, analitiği var derken insanların bunu aklında oturtmaları çok daha zor oluyor.

YouTube danışmanlığı deyince daha net YouTube= Berna, Berna= YouTube olarak konumlandırma yapabilirim ve daha niş, herkesin olmadığı bir alanda daha sağlam bir şekilde kendi konumu koruyabilirim diye sadece YouTube seçtim.

Pandemi ile beraber herkeste bir içerik oluşturma arzusu var. Çünkü bir şekilde artık pazarlama işlerinde görünür olmak çok önemli ve bunu yapabilmenin en önemli yollarından birisi de dijitalde var olmak. Uzun yıllar Youtube bu noktada geri kalsa da şirketlerin dijital pazarlama stratejilerinde Youtube'nin daha hızlı arttığını gözlemliyorum. Peki bu noktada YouTube’de kesinlikle yapılmaması gerekenler nelerdir?


En yapılmaması gereken 1 video çekeyim bakalım ne olacak diye düşünmek. Çünkü sonrasında 3-5 video daha çekip platfroma koyuyorlar ve bakıyorlar, büyümüyor ve izlenmiyor o zaman tamam ben yapmaya çalıştım ama olmadı, benim alanım için YouTube çalışmadı diye düşünüp demoralize olup vazgeçebiliyorlar.


Doğru stratejiyi daha önceden kurgulamadığınız zaman doğru SEO’yu kullanmadığınız zaman tabi ki insanların karşısına çıkmak çok kolay olmuyor.

Youtube’de pandemiyle beraber inanılmaz içerik üretilmeye başlandı, pandemiden önce de böyleydi zaten ama pandemi bunu çok daha arttırdı.

Pandemiden sonra Türkiye’de ve dünyada Google’dan sonra en çok kullanılan arama motoru Youtube oldu. YouTube inanılmaz bir şekilde hem profesyonel amaçlı hem de eğlence amaçlı kullanılan insanların en çok tükettiği mecra olmaya başladı.

Türkiye’de herkes çok fazla like ve çok fazla takipçisi olsun istiyor. Amerika’da ise çok takipçiniz olmasa da olur ama sizin potansiyel müşteriniz sizi takip etsin yeter diye düşünüyor. Buradaki ana strateji nasıl olmalı sizce?


Beklentileri nasıl onu öğrenmemiz lazım tabi ki ama Benim Acemi Anne kanalımdan bir milyon takipçi beklentimin olması ne kadar gerçekçi yani YouTube’u izleyen kitlenin ne kadarı anne, bir makyaj kanalı kadar takipçi beklemem yanlış olur. Ya da kurumsal bir markaysanız ve YouTube de 1 Mn aboneye ulaşmak ne kadar gerçekçi çünkü sizi 1 Mn aboneye ulaştıracak tarzda, sizi çok popüler olabilecek tarzda içerikler üretmek istemeyebilirsiniz. Stratejik olarak bir kurumsal duruşunuz vardır ve çok uçlara, çok politikaya, çok ses getirecek sansasyonel videolarda olmak istemeyebilirsiniz. Öyle olunca tabi ki abone sayımızın düğmesi daha yavaş olacaktır.


Youtube de etkileşimi nasıl arttırabiliriz? Belli bir algoritması var mı?


Tabi ki bir algoritması var bunun. Youtube SEO diye aratırsanız internette de pek çok kaynak bulursunuz, ya da bu işi detaylı öğrenmek isterseniz bir sürü eğitim var. Ama tabi ki algoritmanın bütün kodlarını, bütün detaylarını öğreneceğiniz anlamına gelmiyor. Youtube hiçbir zaman tam algoritmasını açıklamıyor çünkü böyle yaparsa kötü kullanıma müsait bir hale getirmiş olur.

Fakat “YouTuber”lar deneme yanılma yaparak bu çalıştı bu çalışmadı da diyebiliyorlar. Şu an çalışan algoritma 3 ay sonra işe yaramamaya da başlayabiliyor çünkü.

Burada yapılması gereken doğru şey marka olarak ya da bireysel bir YouTuber olarak samimi içerikler ve kullanıcıya faydalı içerikler üretmek, bu içerikleri ürettiğiniz taktirde büyümemeniz mümkün değil.

Unutmayın ki YouTube de sizin büyümenizi istiyor. Çünkü siz ne kadar çok izlenirseniz YouTube de o kadar çok para kazanacak.

Youtube yeni başlamış bir içerik üreticisinin ya da kurumsal bir markanın nelere dikkat etmesi gerekiyor?


Burada birkaç şey var önemli olan. Bence en önemlisi samimi olmak. Yani YouTube ve diğer mecralarda gazete televizyon gibi eski usul medyaya kıyasla kaliteyi bozmadan pek resmi olmadan samimi içerik üretmek çok önemli. Sonuçta izleyenlerde içeri üretenlerde insan. Resmiyetten ziyade hepimizin insan olduğu gerçeğini göstererek içerik üretmek bence çok işe yarıyor.

Takipçi satın alanlar oluyor ama ben bunu da asla önermiyorum. Ama bütçem varsa reklamla kanalı desteklemek tabi ki çok faydalı olabiliyor. Bunu tavsiye edebilirim.


Programımızın devamında Youtube’da adabı muaşeret kurallarından, Youtube takipçi sayımızı nasıl yükselteceğimizden ve çok daha fazlasından bahsediyoruz. Yayınımızın devamını aşağıdan izleyebilirsiniz.





Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram ve Linkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box Talks YouTube programlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.




Comments


bottom of page