top of page
Ara

Tükenmişlik Sendromuyla Baş Edin, Stresi Yönetin


Pandemi sonrası iş yükünün stresi ve tükenmişlik sendromu ile nasıl baş etmeli, iş temposuna nasıl hazırlanmalı gibi sorulara cevap verdiğimiz Out of the Box Talks serisinin 29.sunu Dr. Ela Topçuoğlu ile gerçekleştirdik.


"Multitasking, genel olarak “aynı anda birden fazla iş yapmak” olarak tanımlanıyor. Toplantı esnasında bir yandan maillerini yanıtlayan, araç kullanırken telefonla konuşmaya çalışan ya da bir proje üzerinde çalışırken iş arkadaşına farklı bir konu hakkında bilgi vermek için uğraşan kişiler multitasking uygulamış oluyor."

Peki aynı anda birden çok iş yapmak doğru mudur, bunun için planlı olunması yeterli midir?


İnsanlar bir şeyleri aynı anda yaparken verimlilik azalır. Çoğunluğun sadece %2 si mutlitasking ile daha verimli çalışabiliyor.

Ayrıca birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak bunamayı erkene çekebilir.

İnsan beyni paralel çalışmaya değil arka arkaya çalışmaya yatkındır.

Vücudumuz survivor gibidir ilk başta çok da işe yaramayan gereksiz fonksiyonlardan vazgeçer, Alzheimer teşhisi konan insanların öncelikle birden çok işi aynı anda yapamadığı görülmüştür.

Türkiye’de gazetelerde yakın bir zamanda istifaların gerçekleşeceği yazıyor. Hatta büyük bir teknoloji şirketinin çalışanlarının %40 ı işi bırakmaya hazır. Bunun sebebini de tükenmişlik sendromu diye belirtiyorlar siz ne düşünüyorsunuz?


Pandemi sürecinde ailesiyle daha fazla vakit geçiren yöneticilerin, çalışanların pandemi sonrası çalışma hayatlarındaki öncelik sıralaması değişmeye başlıyor.

Ayrıca ilk olarak sağlık çalışanlarında, çok yoğun çalışma sonrası bitkinlik ve tükenmişlik görürken bunların ardından beyaz yakalılarda bu durumu yaşayacağımızı düşünüyorum.

İnsanların tatillerinde bile çalışması motivasyonu etkiler mi? Tatildeyken işimiz ile hiç ilgilenmemiz mi gerekir?


Tatile kısa kısa aralarla başlatıp sonra 1 hafta kadar bir tatil yapılabilir.


Tatil döneminde e-posta göndermeyeyim gibi bir düşüncesi yok şirketlerin. Tabi işiniz sadece ofiste yapılabilen bir işse 'orada çalışıyorsun gidiyorsun işini yapıp çıkıyorsun' bu durumda maksimum neler oluyor diye soruyorsun tatillerde. Ben ilk başta işlerimi azaltırım, hemen akabinde 1 haftalık bir dinlenme sürecim olur. Bazen eğer yapamıyorsam akşamları kendime 1 saat aralığı belirler o zaman sadece maillerime bakarım. Yapabiliyorsanız tamamen bırakmanızı öneririm

İzleyicilerimizden gelen bir soru ise şu şekildeydi:

Covid zamanı gerçek anlamda beynimi ve ruhumu dinlendiremediğimi fark ettim. Ancak bir eğitime odaklanmak örneğin beni sanki dinlendirmiş gibi hissettirdi, bu dinlenmek sayılır mı sizce?


O eğitim size iyi hissettiriyorsa, bir şeyler öğrenmekten memnunsanız ve yapmak istediğiniz şeyi yaptığınızı düşünüp sadece ona odaklanırsanız işinizin eğitimlerini almak size dinlenmek gibi gelebilir.


Hayatımızı dengelemektense onunla bir harmoni yakalamalıyız.

Rutin hayatımızda çok mu önemli? Hayatımızda her şeyi rutine mi koymalıyız?


Bazı şeylerin dengelemek lazım denmesini çok doğru bulmuyorum.

Beynimiz rutini ve tekrar eden hareketleri seviyor çünkü beynimiz dinlenebiliyor. Yoğun iş ve çalışma temposunda olduğumuz veya zorlanacağımız dönemde belirli şeyleri rutine oturtmakta yarar var. Bu rutinler nasıl oluşturuluyor? Beynimizi nasıl kodluyoruz?

  • Var olan rutinimize başka bir rutin eklemek birbirlerine bağlamak

  • Minik minik adımlarla her gün tekrarlamak

  • Bir defa o rutinden kaydıktan sonra kendinizi cezalandırmak yerine bir sonraki gün devam etmek.


Programın devamında pandeminin tükenmişlik sendromuna etkisi, şirketlerin pandemi sonrası yapması gerekenler vb. çok konu üzerine oldukça doyurucu bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşağıdan izleyebilirsiniz.

Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


Kariyer Dönüşüm AkademisiInstagram veLinkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box TalksYouTubeprogramlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.

İyi haftalar.




Comments


bottom of page