11 milyar USD'lik bir pazar sahip işletme koçluğu, dünyanın sağlık sektöründen sonra en hızlı büyüyen ikinci sektörü. Peki işletme koçlarına ne zaman ihtiyaç duyarız, nasıl bir çalışma yaklaşımını benimseyerek, işletmemizin ihtiyaçlarını birlikte çözeriz? Sorularınızın cevaplarını Out of the Box Talks serisinin 17.sinde Melek yatırımcı, ActionCOACH Kurucu Ortağı Ayşegül Akşak'tan öğreniyoruz.
İşletme Koçluğu ile Danışmanlığın ne farkı var?
Bazı durumlarda bulunduğun yerden hareket etmek istersin ama gideceğin yeri bilemezsin. İşletme koçlarının ve danışmanların yolculuğu da burada başlar.
Önce karşımızdaki işletme sahibinin 5-10 yıl vadesinde gitmek istediği yeri tarif etmesi gerekir. Çünkü hedef yaşamı tasarlamak işimiz ise, bizi oraya götüren arabamız işletmemiz, kar da onun benzini.
Biz aslında arabaya benzin almak için bir yere gitmiyoruz, bir yere gidebilmek için arabaya benzin alıyoruz.
Danışmanla çalıştığımız zaman o zaman oraya nasıl gideceğimize dair bir yol planına ihtiyacımız var. Karşımızdaki kişinin bariyerlerini, fırsatlarını, hangi hızda oraya gitmek istediğini öğrenip bir plan oluşturuyoruz. Bu noktaya kadar danışmanlarla aynı ilerliyoruz. Bundan sonraki süreçte arabaya binmeden önce arabayı kontrol ediyoruz, acaba araba hazır mı, kondisyonumuz ne kadar, nerede gidebilir, hangi yolda ne yapacağız araştırıyoruz. Burada farkımız başlıyor.
İşletmecilerin arabayı focus olup sürmesi gerekiyor ve birilerinin sizin için hangi durakta duracağınızı, nerede kumanya alacağını, hangi virajı nasıl geçeceğini söylemesi ve deneme yanılma yapmadan size daha konforlu bir yolculuk sunması gerekmektedir.
Özetlemek gerekirse;
Danışmanlar size bir yol haritası çıkartıp masanın üstüne bırakıyorlar, o yol haritasını izleyip izlememek size kalıyor.
Mentorler o yolu tarif ediyorlar, diyorlar ki ben bu yolu şu şekilde geçtim şurada yemek yedim.
Koçlar ise hepsini yapıp ayrıca o süreçte arabada oluyorlar.
O yüzden hiçbir işletme ile çalışma süremiz ortalama 2 yılın altına düşmüyor.
İyi bir işletme koçu nasıl biridir, neler beklemeliyiz, neler sormalıyız?
İşletme koçuna dönüşmek isteyenleri bekleyen sınavlardan birisi kendilerini de yeniden yazmaya başlamaları. Kendini geliştirmeyen, sürekli güncellemeyen birinin işletme koçu olması çok zor.
İki madde söylemem gerekirse;
Öğrenme aşkı çünkü yeni dünya son derece dinamik. Bütün başlıklar yağmur gibi geliyor. Her an her şey değişiyor. İşletme koçlarının bakış açısı olarak işletmelerin 5-6 adım önünden gitmesi gerekiyor. Bunun için çok okumak, çok araştırmak ve sürekli beslenmek gerekli.
Rakamlarla aşk yaşaması lazım yani kendi hesap verebilirliğini arttırması gerekiyor. Bu şekilde hakkında tutarlı olabiliyor.
Bir şeyi çok iyi biliyor olmak, anlatıyor, öğretiyor yol, gösteriyor olmak işletme koçu olmak için yeterli değil. Sizin kişisel ve kurumsal markanızı çok iyi yönetebiliyor olmanız ve bağlantılarınız çok önemli. Peki kriz dönemlerinde başarılı bir işletme koçu olmak için neler yapmak lazım?
5 dakikada yeni düzene geçebilme kabiliyetiniz varsa burada bir zorluk yok. Maalesef bir çok koç arkadaşımız fiziksel ortamda çalışma kabiliyetini online ortama uyarlamakta zorlandığı için pandemi sürecinde zorluklar yaşadı.
İçinde bulunduğum ActionCOACH şirketi küçük, orta ve büyük işletmelere bir çağrıda bulundu. Dedi ki “Yalnız değilsiniz, biz sizin yanınızdayız.” Bütün koçlar minimumda 5 işletmeye ücretsiz servis vermeye başladı. 6 ay kadar işletmelere yardımcı olduk. Zaten alt yapımız hazır olduğu için birbirimizden destek alarak hemen işleyişe geçtik.
En önemlisi her zaman en güncel olmaya çalıştık.
Şirketler ne zaman bir işletme koçuna ihtiyaç duyar?
Tabi ki en ideali daha işletmesini kurarken bir işletme koçuyla çalışması. Çünkü iyi bir yol planı her zaman daha güzel işler çıkartır.
Ama genelde beyaz yakadan ayrılıp kendi işini kuran, kendi öz kaslarına, beceri setlerine bakıp ben bir fabrika müdürüyüm, neden kendi küçük ölçekli fabrikamı açamayayım ki diyen insanlar, işletmesini belli bir noktaya kadar getirip daha sonra işlerin sıkışması ile bir işletme koçuna başvuruyorlar. Bu nokta dikey yetkinliklerinin götürebildiği son yer oluyor . Yani işletmeci aynı anda finans, aynı anda insan kaynakları, aynı anda pazarlama, pazar bulma, satış işleriyle karşı karşıya kaldığı anda dikeydeki uzmanlık alanı dışında geniş bir yelpazeyle baş başa kaldığını fark ediyor. Bu andaki noktadan itibaren onlara yol gösterip yardımcı olacak birini arıyor.
Programın devamında işletme koçları şirketlere, girişimcilere ne fayda sağlıyor, danışmanlardan farkları nedir? Kimler işletme koçu olabilir? gibi bir sürü soruya cevap verdiği doyurucu bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşağıdaki video linkinden izleyebilirsiniz.
Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.
Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram ve Linkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box Talks YouTube programlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.
Comments