top of page
Ara

Hikayen dinlemeye değer mi?


İşini iyi yapmakla iyi işler yapmak arasında çok büyük fark var. İyi bir hikaye anlatıcısı olmanın kurumsal hayata ve kariyere katkısı nedir? İyi hikaye anlatmanın formülü nedir?Sıradanlaşmış ürün ve hizmetlerin canlandırılması, satışı artırıcı kampanyalar ve marka/kurumsal iletişim yapılandırılması konusunda uzmanlaşmış, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında 20 yıllık bir deneyime sahip olan Melda Göknel ile Out of the Box Talks serisinin 5.sini gerçekleştirdik.



Hikaye anlatıcılığı bir liderin, sahip olması gereken en önemli becerilerden biri: ilham vermek, organizasyonu motive etmek ve köklü değişimleri başlatmak için önemli bir katalizör.


İş yaşamında hikayeleştirmek neden bu kadar önem kazandı?


İş yaşamı dediğimiz şey daha çok tablolara ve sunumlara indirgenmiş olarak görüldü ama baktığınızda bunlarla fazla yol alamadık. 10 yıl kadar önce bir işin hikayeyle olan ilişkisi sayesinde anlam kazandığını fark ettik. Ardından 2021 yılıyla beraber ölümler ve hastalıklarla baş başa kaldığımızda yaptığımız işin anlamını sorguladık.

Hikaye yoksa anlam yok, anlam yoksa biz yokuz.

Hikayeleştirme demek hikâye uydurmak demek değildir. İş hayatında hikayeleştirme deyince yaşadığımız her şeyin çok temel özündeki anlamı alıp o hikâyeyi anlatmanın aklımıza gelmesi gerekiyor.


İş dünyasında iyi bir hikâye anlatıcılığı nasıl olunur?

İyi bir hikayenin

  1. noktası gerçek olması,

  2. noktası samimi olmasıdır

bunların yanısıra;

  • bütünün hayrına anlatılmış olması

  • kime hitap ediyorsunuz, anlattığınız noktayı özetleyebiliyor musunuz? Gibi soruları cevaplayabilmesi

  • Konuyu anektodlarla pekiştirebiliyor olması

  • Kendi kelimeleri ile ifade ediyor olması gibi bir sürü ufak noktalar var.

İşini iyi yapmakla iyi işler yapmak arasında çok büyük fark var.

İyi bir hikaye anlatıcısı olmanın kurumsal hayata ve kariyere katkısı nedir?


İş hayatı başarıyı garantilemek üzere yapılmış bir sistemdir. İşe alımların çok dikkatli olması, raporlar, destek birimleri bunların hepsi başarıyı garantilemek içindir.

İş hayatındaki en büyük sıkıntı ise belirsizliklerle karşılaştığımızda ekip arkadaşlarımızın ve bizim davranışlarımızın teknolojiyle beraber değiştiğinde adapte olmakta sorun yaşıyor olmamız.

İnsanlar eskiden ateşin etrafında otururlardı artık fikrin başında oturuyorlar.

Kimler iyi hikaye anlatır, hikaye anlatmanın formülü nedir?


Benim gördüğüm en iyi hikâye anlatanlar farkındalığı yüksek insanlar.

Peki yüksek farkındalıklı insan nasıl oluyor?

  • Kendini iyi bilen

  • İyi bir dinleyici olan

  • Çok okuyan

Kişiler yüksek farkındalık sahibi olmuş oluyor.


Ayrıca giriş-gelişme-sonuç üçlemesini çok kısa konuşmalarda bile kullanabilen insanlar iyi bir anlatıcı olabilir.


Geçmişteki başarılarımızı, bugünkü iş yaşamımızı ve hayallerimizi nasıl hikayeleştiririz? Geçmişe takılıp kalmamayı nasıl beceririz?


İnsanın kendinden beklentisi çok yalındır aslında

  1. Kendimi gerçekleştirmek

  2. Mutlu olmak

ama bu çok kolay değil, hele ki toplumun ve ailenin bize belli hükümler yüklediği zamanlarda.

Kariyer değişiminde memnun etmek istediğimiz kişinin temelde kendimiz olmamız lazımken çoğunlukla annemiz babamız veya toplum oluyor.


Kariyer değişikliklerinde 2 temel esas vardır.


1) “ama”lı olan cümleleri “ve” olarak değiştirin

2)En kötü ne olabilir ki diye düşünmeye bakın


İyi bir başarı hikayesi nasıl anlatılmalı?


Her hikâyeyi kendi gözümüzden bakarız kendimizi yerine koyarız ve dinleriz.


Bir başarı hikayesi ancak gerçekten bir hikâye gibi inişlerle, çıkışlarla, engellerle, imkansızlıklarla sunulduğu zaman bir başarı hikayesidir. Onun dışındakiler bir oyunun içindeki oyuncunun anlattıklarıdır.


Başarısızlık hikayelerini paylaşmayı kurum kültürüne nasıl yerleştiririz?


Geri bildirim dediğimiz şey negatif değildir. Türk geleneklerinde başarısızlık dışlanmayı ve sevgisizliği getiriyor. Bu yüzden insanlara çok büyük endişe duydurtuyor başarısızlık.


Bob Ross 'un da dediği gibi “bizim için hata yoktur küçük mutlu kazalar vardır”.

Bu şekilde düşünmeye başlayınca başarısızlık kurumlar için bazen bir hediyedir bunu unutmamak lazım. Kurumların bu sebepten dolayı ufak başarısızlıklar için bir alan tanıması lazım ki o başarısızlıktan ders çıkartılıp tekrarlanmasın.


Başarı hikayesi nasıl olmalı, nasıl anlatılmalı? İnişler, çıkışlar, başarı ve başarısızlıklar nasıl dengelenmeli? Gibi bir çok konu üzerine oldukça doyurucu bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşağıdan izleyebilirsiniz.



Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.


 

Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?


 

Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram veLinkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box TalksYouTube programlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.



Comments


bottom of page