2022 planlarına sahip çıkmamız için başarı için tutkuyla çalışmak şart; Hedefinize nasıl doğru bir şekilde ulaşacağınızın ve nasıl büyüteceğinizin planını dijital üretim alanında ürünler geliştiren bir teknoloji firması olan Tridi kurucularından olan Sultan Nur Bulut'tan öğreniyoruz.
Mekatronik mühendisi, yeni makine ve araçların üretim ve işlevlerindeki verimliliği artırmak için mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin özelliklerini birleştirir.
Mühendislik okurken de kendi girişimleriniz vardı galiba, peki direkt girişimciliğe nasıl başladınız? Nerelerde fırsatlar gördünüz? Yolculuğunuz nasıl başladı?
Mekatronik size çok sayıda fırsat sunan bir bölüm. Aynı anda hem mekanik tasarım hem de yazılım görmüş oluyorsunuz. Akıllı teknolojileri, özellikle donanım teknolojilerini çok iyi bir şekilde takip ediyorsunuz. Bizlerde sürekli girişimleri, gelişen teknolojileri takip ediyorduk ve çok fazla proje yapma imkânı tanıyan bir bölümde okuyorduk.
3.sınıfa geldiğimizde, kariyerimizde kurumsal yaşamda ilerlemek, belli bir çizgi üzerinden gitmek bize uzak gelmeye başlamıştı. Oyun alanına dahil olmak daha ilgi çekiciydi. Arkadaşlarımızla otururken acaba teknik girişime mi başlasak diye düşünmüştük Sanayi Bakanlığı hibesiyle şirket mi kursak derken 4. sınıfın bitmesine yakın 3 adet şirket kurmuştuk.
Mezun olduktan sonra direkt girişim kurup bunu geliştirmeye çalışan insanların birçoğu girişimcilik hayatına atılmadan önce kurumsal deneyim kazanması gerektiği ile ilgili tavsiyeler veriyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bence ikisinin de artı ve eksileri var. Kurumsal deneyimim olsa çok daha farklı bir girişimci olurdum diye düşünüyorum. Benim için çok daha kolaylaşan bir başlangıç olurdu çünkü kurumsal hayattan dolayı kısa sürede öğreneceğimiz şeyleri biz 7 senede deneme yanılma yolu ile öğrenmiş olduk. Ama yaratıcılık gibi farklı noktalarda var ki kurumsal deneyimin körelteceğini düşünüyorum.
Arya Kadın Yatırım Platformu Yatırım Direktörü Özlem Tümer Eke ise bu konu hakkında" Geldiğimiz nokta itibari ile Sultan'ın kendi dinamiklerini çok iyi kullandığını düşünüyorum. Her girişimci için bu dinamiklerin farklı olduğunu, kurumsal hayatın bazı kişilerin kreatif yönlerini yok edebilirken bazı kişiler için iyi bir alt yapı hazırlayabileceğini düşünüyorum. Geçmiş tecrübelerimde ise iki örneği de çokça gördüm." dedi.
Tridi’yi 3 ortak kurdunuz diye biliyorum. Bu ortaklık yapısını oluştururken siz nelere dikkat ettiniz. Nerelerde zorlandınız ve girişimci arkadaşlara ne önerirsiniz?
Ortaklık yaptığımız insanlar çok keyifli çalışabildiğimiz ve aynı tutkuyu paylaştığımız insanlardı o yüzden çok kötü bir deneyim yaşamadık ama başlangıçtan itibaren acemi davrandığımız alanlardan biriydi. İlk yatırım aldığımızda 4 ortaktık ve şu an o ortaklardan sadece biriyle devam ediyoruz.
Biz bir şirket yarattık, bir ruh yarattık. Üretmeyi seven, üretim alanında ölçeklenebilir bir iş modeli ve problem çözen bir yaratıcı ortamı hayal ettik.
Ekibimize buna inanan arkadaşlarımız gelip gitti bu serüvende. Sözleşme gibi kurumsal hayattan gelsek belki atlamayacağımız kısımları atladığımız için sorunlar yaşadığımız oldu. Ama temel olarak ortak değeri ve tutkuyu paylaştığımız, bu işe inanan ve üretmeyi seven insanlarla birlikte olduğumuz için sorunlarımız çok ciddi boyutlarda olmadı.
Sevgili Özlem girişimcilik serüveninde ortaklıklar kurmada gerekli adımları şöyle bir özetler misin lütfen?
Bir kere Arya Kadın Yatırım Platformunda girişimin başarılı olabilmesi için işin ana unsurlarını temsil eden sahiplenecek kişilerin kurucu ortak olmalarını çok önemsiyoruz. Gerekli yetkinliklerin birbirini tamamlayıcı şekilde ana çekirdekte bulunması gerçekten çok önemli. Diğer taraftan, girişimciler başlangıçta her konuyu nasıl çözebileceklerini, ortakların ana sorumluluk alanlarını sözleşmede belirlerse diğer oluşabilecek sorunların önüne geçmiş olurlar.
Genelde girişimciler heyecanla iş fikrini ortaya çıkartmak için bunları hemen atlayarak ilerliyorlar bu noktada kurumsaldan gelen kurucuların artısı olabilir.
Türkiye’de girişimciliğin profesyonelce yapılması noktasında en büyük sıkıntı birtakım maliyetlerden tasarruf etmek. Bu taraflarda hizmet veren daha uygun maliyetlerle Startupların derdini de anlayan yapılar oluştu mu Türkiye’de? Sizin gözleminiz nedir? Bu işler artık girişimciler tarafından da profesyonelce dikkate alınıyor mu?
Benim gözlemlediğim Startupların ilk baştan itibaren değil de daha ziyade içeri kurumsal yatırımcı girdiği zaman ya da Arya gibi yatırım platformlarının içine dahil olduğu zaman belli yapıları oluşturdukları yönünde. Başlangıç aşamasında ana sözleşme ve öncesinde gidilecek daha çok yol var diyebilirim.
Sultan Nur Buluta yönelttiğimiz bir diğer soru ise “Genelde diğer girişimlere baktığınızda siz ne görüyorsunuz? Sizin tanıdığınız girişimci arkadaşlarınız bu tarz sorunlarla karşılaşıyorlar mı? Çözüyorlarsa nasıl çözüyorlar? “
Bu yatırım sürecinde ilk girdiğimiz turun başında işimizin ilk bozulma sebebi çalıştığımız muhasebeci oldu. İlk başladığınızda size destek olacak birileri olmuyor, yatırımcılar da olmuyor.
Ekosistemin her zaman konuşulan en temel problemlerinden biri bence erken aşamada yatırım almadığınız süreçte çok yalnız kalmanız, yatırım aldıktan sonraki süreç gayet güzel ilerliyor.
Türkiye’de sistem şu anda erken aşamayı destekleyecek noktaya tam erişemiyor. Çok güzel çalışmalar var Arya bunlara örnek tabi ki ama onun dışında kimse içerik pazarlaması yapmıyor, kimse bir yönlendirme yapmıyor, girişimcilerinde proaktif olup gerekli desteği tek başına halletmesi, gerçekten alması çok zor oluyor.
Yatırım alma noktasında girişimciler için en doğru zaman sizce nedir? Siz bunu nasıl hissettiniz.
Bizim asıl hedefimiz 2014’ten beri yatırım alabileceğimiz ölçeklenebilir iş modelini bulmaktı. 3 sene önce İTÜ Teknokent’e gelmemiz, Arya Kadın Yatırım Platformu, Galata Business Angel gibi en doğru kurumlarla ilişkileri geliştirip onların da bize destek olup bu ölçeklenebilir modeli geliştirebilmemiz çok önemliydi. Asıl amacımız zaten o yatırımı almaktı.
Birilerine o problemi, problemin yeterince büyük bir pazara hitap ettiğini ve yapacağınız operasyona inandırmak yatırım almanın en önemli kısmıydı.
Bizim de amacımız böyle bir modeli üretim teknolojileri pazarında bulmaktı.
Programın devamında Yatırım alma noktasında girişimciler için en doğru zaman gibi bir sürü soruya cevap verdiği doyurucu bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşağıdan izleyebilirsiniz.
Şimdi Senin Zamanın Podcastini Apple Podcast te, Spotify da ve Google Podcast'te dinleyebilirsiniz.
Arzu Tekir'in Şimdi Senin Zamanın | Kariyerini Dönüştürmek İsteyenlere Öğrenilmiş Dersler Kitabı'nın içeriğini incelemek ve satın almak için tıklayın. Yurtdışında yaşayan okuyucular, bu kitabı ve sevdiğiniz diğer kitapları Kitap Yurdu'ndan çok uygun bir posta ücreti ile satın alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Kariyer Dönüşüm Akademisi Instagram ve Linkedin sayfalarını, Arzu Tekir - Out of the Box Talks YouTube programlarını takip etmeyi ve bir de beğendiğiniz içerikleri ve programları paylaşmayı unutmayın.
Commentaires